Liefs uit area 36, Lilongwe - Reisverslag uit Lilongwe, Malawi van steffanie caspers - WaarBenJij.nu Liefs uit area 36, Lilongwe - Reisverslag uit Lilongwe, Malawi van steffanie caspers - WaarBenJij.nu

Liefs uit area 36, Lilongwe

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg steffanie

18 Juni 2008 | Malawi, Lilongwe

Moni moni!
Dinsdag 17 juni 2008:
Jaja, dit keer ben ik weer wat sneller met een verslagje. Gisteren hebben Gin en ik onze safari betaald. Een heel gedoe was het nog… het kost namelijk 375 dollar. Omgerekend in kwacha’s is dat aardig wat geld, ongeveer 3 a 4x pinnen. Dus het leek ons wel zo slim om dat in de bank op te halen. Wij bij binnenkomst keurig netjes een briefje ingevuld, daarna in de rij van withdrawals gaan staan. De vrouwtjes zijn hier trouwens best asociaal, er kwam zo’n oud vrouwtje en die drong gewoon voor. En niemand die er wat van zei.. Maar goed, toen wij dus na 30 minuten aan de beurt waren kregen we te horen dat we naar een andere balie moesten. Daar stond ook een hele rij, dus daar baalden we wel van. Na 20 minuten daar in de rij te hebben gestaan, kregen we te horen dat wij met onze ABN pas niet in de bank zelf kunnen opnemen, maar alleen bij de pinautomaten. En tja, daar stond ook weer een rij. Een uur verder hadden we eindelijk ons geld.. hihi

Ik heb Gin trouwens ook aangestoken met mijn tassenverslaving. We hebben weer megaveel tassen laten maken.( Tante Nel, ik heb de stof gevonden en je tas wordt nu gemaakt.) Ik heb nu ook een mini-versie van mijn tas, echt heel schattig ook. We hebben nu in totaal 4 mannetjes die onze tassen maken. Allemaal zitten ze verspreid in old town, zo helpen we zoveel mogelijk naaiers, vet goed!
We worden trouwens ook al herkend bij de winkeltjes waar we onze stoffen kopen. We worden hier namelijk al regular customers genoemd… hihi!! En iedereen waarschuwt ons nu ook dat we goed op ons geld moeten letten enzo. Ze bekommeren zich om ons =P (Pap en mam, Ik heb trouwens een hele mooie stof gekocht als tafelkleed!)

Gisteravond hadden we een bespreking met ACEM en Jakomien (van Edukans) over de gang van zaken van de projecten tot nu toe (elke groep kwam individueel aan de orde). We konden toen trots vertellen dat onze projecten zo goed als af zijn. Echt zo leuk.. ze hadden het niet verwacht. Ze vertelden dat ze erg ‘surprised’ waren en erg blij waren met ons als team. Wij zijn het eerste survey team dat voor vertrek naar NL het definitieve report al inlevert. Hihi…
Daarna hadden we een gezamenlijke bespreking. Nou, dat was mij er eentje. Alle frustraties van de afgelopen weken kwamen hier bij naar boven. Onder andere over het vervoer; vaak komt de auto te laat of soms zelfs ook helemaal niet opdagen. Erg lastig als je het project wil uitvoeren. Op het laatst was de bespreking gewoon niet leuk meer.. ik vond het wel lullig voor ACEM. Zij doen ook hun best en de cultuur hier is nu eenmaal anders. Wel grappig eigenlijk, want ik heb er geen problemen mee als de auto te laat komt . Ik denk dat het echt scheelt dat wij in de minor heel veel les over de cultuur hebben gehad. Van tevoren hadden wij ons ook al ingesteld dat het hier heel anders zou zijn. Het is hier allemaal veel relaxed, iedereen doet alles op zijn gemak. En ik pas mij daar, verbazingwekkend genoeg, heel goed aan aan!

Een ander punt trouwens waar ik wel van schrok bij de bespreking ging over de veiligheid. Het blijkt dus dat wij voorzichtiger moeten zijn in de avond. Wij gaan hier namelijk in de avond onder andere naar de poolbar, maar nu blijkt dus dat dat te gevaarlijk is voor ons. De mensen weten hier waar wij wonen en ze weten dat we geld hebben. We zijn een goede prooi dus…Wel goed dat we dat nu weten, want we voelen ons hier echt superveilig. Malawi heet ook niet voor niets het warme hart van Afrika. En de mensen zijn hier ook echt superaardig, maar zoals in elk land zitten er ook slechte mensen bij en daar moeten wij dus voorzichtiger in zijn. Dit stuitte uiteraard nogal op commentaar, op zich ook wel te begrijpen, want om nu elke avond in huis te zitten is ook niet ‘je van het’ en we voelen ons ook niet onveilig hier. Maar van nu af aan zullen we toch voorzichtiger zijn, het is tenslotte voor onze eigen veiligheid, en ze zeggen het niet voor niets!

Voordat ik het vergeet.. even een update over de kledingjacht. Gin en ik zijn vandaag naar de lokale markt hier dichtbij geweest (waar ik een aantal berichten geleden over had verteld). Het is hier dus veeeeeeeeel goedkoper!! Hier betaal je als startprijs dus al 70 kwacha per kledingstuk, in old town ligt dit tussen de 200 en 250 kwacha. Afdingen (tot 80 kwacha per stuk) is nu dus helemaal niet nodig. We hebben de verkoper ook bijna helemaal leeg gekocht.. hihi.. na ons vertrek was hij 130 stuks was hij armer en 9200 kwacha (we hadden hem een extraatje gegeven). Helemaal blij was hij, hij ging gelijk naar zijn verkoopster buurvrouw om het te vertellen. Gin en ik hebben nu echt al superveel. We zijn 2 uur bezig geweest om het uit te zoeken. Morgen gaan we de laatste jongens- en meisjesbabykleding kopen en dan zijn we klaar.. Uiteraard hier bij onze markt, dat geeft een veel meer voldaan gevoel dan het kopen van kleding bij de mensen in old town. Waarschijnlijk houden we nog iets van het geld over. We zijn van plan om dit te besteden aan zaadjes die worden toegepast in één van onze projecten=> het schooltuintje in Matsimbe. Maaike is al druk bezig geweest met het kopen van spullen (materialen voor op het land, hout voor de omheining, zaadjes etc.) van het geld dat haar nichtje heeft ingezameld op Koninginnedag. Dus ik hoop dat degene die mij geld hebben gegeven er geen bezwaar tegen hebben dat wij hier ook een kleine geldbijdrage aan geven. Ik denk en hoop van niet, tenslotte helpt dit de mensen ook..

De komende dagen plaats ik geen berichtjes meer.. ik ga donderdag namelijk op safari in Zambia met de meiden en we komen dan zaterdagavond terug. Zondag ga ik samen met Gin en Maaik onze haren laten invlechten (van die kleine vlechtjes, we hebben vandaag nephaar gekocht en conditioner.. hihi). Dit invlechten duurt 5 uur per persoon en kost ons 2400 kwacha totaal (12 euro ongeveer incl. nephaar en conditioner.. )hihi, megagoedkoop!! Ik beloof dat ik jullie maandag weer een verslagje breng over de safari en het invlechten enzo.. (uiteraard ook met foto’s hoop ik =D)
Dit was het weer tot zover!!

Heel veel liefs vanuit Malawi!
(Ruub, vet goed van je certificaat,erg jammer nu dat we nie op de scooter van mam mogen :O!!)

• 18 Juni 2008 - 10:08

Ruub:

haha vet eng en grappig dat het s'avonds al gevaarlijk is als je ff naar een bar gaat :S
    dat had je natuurlijk nooit verwacht:P
    veel plezier met safari:)

groetjes ruben

• 18 Juni 2008 - 11:05

Nel Kuiper:

Gaaf "stukje" weer Stef!
    Veel plezier op Safari!
    Dikke kus Nel

• 18 Juni 2008 - 11:47

Jos:

hoi stef,wel makkelijk dat je een vader heb die af en toe iets te laat is, jij bent het gewend om even te wachten.
    kijk alsjeblieft uit met uitgaan in de avond,neem het advies in acht.

xxjes pap

• 18 Juni 2008 - 12:04

Petra Caspers:

Hoi Steffanie.
    Wat leuk om je belevenissen weer te lezen, je maakt daar toch wel wat mee.
    Maar hou wel de veiligheid in de gaten ,je weet nooit wat mensen van plan zijn.In hun ogen zijn jullie rijk.Ben ook heel benieuwd hoe de vlechtjes bij jullie staan.
    Moest van Jelmer zeggen dat zijn hele koppie kaal geschoren is heb nu twee kaaljakkers in huis.Kijk je daar in Zambia ook uit? je weet hoe je moeder is die ziet nou eenmaal overal gevaar.Nou meid groetjes ook aan de rest dikke kus mamma.

• 21 Juni 2008 - 19:24

Petra Caspers:

Hoi Stef
    Terwijl ik dit schrijf ben jij nog even weg.Het Nederlandselftal speelt nu en uit bijgeloof ben ik maar naar boven gegaan.Al die andere wedstrijden lag ik op m,n bed en ging alleen kijken als er een doelpunt was en ik mensen hoorden gillen. Nu had ik geen zin om naar m,n bed tegaan. Gefeliciteerd trouwens met je liefje, die nu een echte kok is met diploma.Fijn dat hij nu klaar is.Ik wacht vol spanning op een drie gangen diner van hem. Ik weet niet of pappa al een smsje heeft gestuurd dat je nog 100 euro mag opmaken geschonken om kleding tekopen voor de kinderen in Malawi.Je krijgt dit namens Opa en Oma Caspers die het je helaas niet zelf meer kunnen zeggen of geven. Pappa zal het storten.Nou meissie geniet nog even de laatste dagen dikke kus groetjes aan de rest mamma

• 23 Juni 2008 - 08:39

Ome Sjaak:

Hoi Steffanie. Ik heb een paar berichten van je gelezen, leuk hoor... en erg leerzaam daar.
    Veel plezier nog daar de laatste week. Zorg dat je weer heelhuids terugkomt
    PS: Ik heb namens Opa en Oma nog 100 euro naar je overgemaakt voor je goede 'kleding' doel...
    Prima aktie.
    Groet van ome Sjaak en tante Gea.

• 23 Juni 2008 - 19:01

Anouk:

hey Meissie,

Ik heb even al je verhalen bijgelezen, want ik kreeg helemaal geen mailtjes meer als je wat had geplaatst! :( Maar nu kom je al bijna terug hihi.. zo te zien heb je het wel super naar je zin gehad daar, het lijkt me echt een superervaring!! Alvast een goede reis en we zien je snel!!

Liefs